Százalékszámítás útmutató

Százalékszámítás útmutató

Kiinduló pont a százalékszámítás témában. Célja, hogy a tudásodnak és érdeklődésednek megfelelően tudj haladni. A százalékszámítás gyors és online számításaihoz, tanulásához, gyakorlásához: hol vannak a fogalmak, a tudásanyagok, ellenőrzéshez az online százalékszámítás kalkulátorok, a megoldandó feladatok.

Az útmutató a százalékszámítással most ismerkedőknek kínált tartalmaktól halad az egyre nagyobb tudással bíró felhasználóknak szóló anyagokig. A végén találod a kalkulátorokat.

A százalékszámítás arány számításnak tekinthető, de akár tört is lehet:

azaz miről is van szó itt?

  • az 1% az egész 100-ad része, azaz 1/100 azaz egy század - ez a kiindulónk.
  • a % jellel jelöljük a századrészt, az egész egy százalékát. Számításoknál századként számolunk vele.

Szerves része a mindennapjainknak még munkához is. Százalékszámításos feladat minden matematika jellegű vizsgán előfordul, pl ECDL vizsgán, érettségi vizsgán, felvételiken, stb. Amikor pl az adónk 1%-t különítjük el az adónkból, amikor csempe vagy taposó, padló vásárlásánál 10%-t számolunk a tiszta területhez szükséges burkolathoz.

Százalékszámítás fogalmak

Tisztázandó fogalmak a százalékszámításhoz, alapja minden további tanulnivalónak. Kérlek, egyszer olvasd át őket, frissítsd fel a régen tanultakat, hogy értsd a magyarázatokat és leírásokat:

Százalékszámítás tudásanyagok, ismeretek

Az alábbi írások azt a célt szolgálják, hogy amikor ismerkedsz a százalék számítás témakörrel, akkor megértsd az alapokat. Hidd el, minden ezen múlik! Boncolgatjuk az egyes alap fogalmakat, azok jelentését, hogy aztán nagy magabiztossággal fogjunk bele a számításokba.

Ha már a tudásod meghaladja ezt a tanulási szintet, akkor lépd át ezeket az ismereteket, ne olvasd a 100% blog bejegyzéseit és az értelmezéseket adó-, lépésről-lépésre magyarázatokat adó gyakorló feladatokat! A számítások elvégzéséhez lentebb találod a kalkulátorokat.

A százalékszámításnak van egy alap képlete. Ez az alapképlet meghatározza a százalék értéket. Így a százalék értéket a százalék alap és a százalékláb segítségével fejezzük ki.

Az egyenletrendszert átrendezva, más változót kifejezve, egy további százalékszámítási változót tudunk meghatározni. Sokan erre a százalékszámítás visszafelé kifejezést használják :-) roppant találó.

Százalékszámítás kalkulátorok online

Ha már végeztél a százalék számításaiddal, akkor egy remek lehetőség az eredmények ellenőrzésére az online Százalék kalkulátor használata.

A százalékszámítás minden lehetséges variációja megtalálható az alábbi kalkulátor kalkulátorai között.

Akkor is jó helyen jársz, ha gyorsan szükséged van a számítások eredményére. A kalkulátoroknál csak kitöltöd/beviszed az alapadatokat és már indíthatod is a kalkulációt. Az eredményt pillanatok alatt megkapod. Szeretnéd másolni is? ...hmm, ez eddig nekem sem jutott eszembe...

Százalékszámítás feladatok, amelyekkel az ismereteidet elmélyítheted. A feladatok és azok megoldásának kipróbálásával közelebb jutsz a százalékszámítások megértéséhez. Lépésről-lépésre fogom a kezed, de egyedül is próbáld meg!

Jószívvel ajánlom, százalékszámításhoz kapcsolódó gyakorlati példákhoz az érettségi Pro+ oldal 10 példáját

Ráadás Tippek és trükkök a százalékszámításhoz,

gyorsítani tudod a számításaidat ezen ismeretek birtokában:

Nézz vissza később is, folyamatosan fogom frissíteni a tippek-trükkök listáját, ahogyan kéritek az újabb magyarázatokat és kerülnek elém megoldhatatlannak tűnő feladatok. A legtöbb esetben egy-két apró húzás segít a fennakadáson túljutni :-)

Mire lenne szükséged a százalékszámítás megértéséhez?
Úgy bővítem a százalékszámítás témához kapcsolódó tartalmat, ahogy kéred, kéritek. Kérlek, add meg mire lenne szükséged! Amint megjelenik a kért tartalom, úgy értesítlek róla, az általad megadott email címen.

Kalkulátorok a számításokhoz