BMI kalkulátor

BMI azaz Body Mass Index számítása, kalkulációja

BMI testtömeg index kalkulátor

Mennyi a BMI értékem? Sovány vagyok? Elhízott vagyok? Mennyi lenne az ideális testsúlyom?

Kérem megadni a testmagasságot és súlyt:Eredmény (optimális: 18.5 - 25)
BMI testzsír százalék kalkulátor

Mennyi a testzsír százalék, azaz a testsúlyom hány százaléka zsír?
Értékelés életkor és nem függvényében.

Eredmény
BMI kalkulátor, BMI index kalkulátor

A BMI kalkulátor neve az angol Body Mass Index-, azaz a testtömegindex rövidítése. A testtömeg-index (BMI) kalkulátor segítségével megállapítható, hogy a testmagasságához képest egészséges testsúly tartományba esik-e. Szeretné tudni, hogy a súlya ideális-e, túlsúlyos vagy alultáplált-e a magassága és súlya alapján?

BMI index testmagasság és az aktuális súly alapján

A testtömegindex (BMI) egy olyan egyszerű módszer, amelyet gyakran használnak az egészséges testsúly és az elhízás megítélésére.

A BMI kiszámítása egyszerű képlet alapján történik. A képlet így néz ki:

BMI = testtömeg (kg) / testmagasság (m)^2

azaz kg-ban meghatározott aktuális testsúly osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével

Például, ha valaki 70 kg, és 1,75 méter magas, akkor a BMI-je:

BMI = 70 / (1,75)^2 = 22,86

A BMI érték alapján az egyén testsúlyát különböző kategóriákba sorolhatjuk:

 • BMI < 18,5 --- alultápláltság
 • 18,5 ≤ BMI < 25 --- normál/ideális testsúly
 • 25 ≤ BMI < 30 --- túlsúly
 • BMI ≥ 30 --- elhízás
További részletek: 

BMI kalkulátor, BMI index kiszámítása

A kalkulátor a fenti BMI index számítás képlete alapján számol.

 • A testmagasságot a szokásos cm-ben kéri, a számítás képletéhez megfelelően számol.
 • A testsúlyt kg-ban kéri.
 • Az alultáplált és az elhízott kategóriát további részre bontja szét a kalkulátor. Ez csak egy minimális finomítást jelent.

Napjainkra sok vita övezi a BMI index számítását, a viták alapja:

 • Nem mutatja a testzsír százalékát. E miatt akár helytelen eredménnyel is szolgál. Gondolj csak arra, hogy az izmok nagyobb fajsúlyúak mint a testzsír fajsúlya! Így a BMI számítás akár túlsúlyosnak is mutathat, csupa izom-erő embert :-)
 • a magasabb emberek vastagabbnak, míg az alacsonyabb embereket vékonyabbnak értékeli, vajon ez így valós képet mutat-e a BMI index. Ennél az elgondolásnál a BMI index számításnál kapott értéket még meg kell szorozni 1,3-l.
 • csak 20 év feletti emberek BMI indexe értelmezhető, a gyerekeké nem,
 • egyes vélemények szerint különböző életszakaszokban különböző az optimális testtömegindex. Ők a kalkulációba beszámítják az életkort is, pontosabban más skála szerint mondja meg az egyes életszakaszok optimális testsúly intervallumát. Más vélemények szerint az sem mindegy nőről vagy férfiről van szó.

Fontos megjegyezni, hogy a BMI csak egy általános iránymutató, és nem veszi figyelembe az egyéni testösszetételt, az izomtömeget és más tényezőket, amelyek hatással lehetnek az egészséges testsúlyra. Ezért fontos lehet más értékelési módszerek, például a testzsírszázalék mérése is.

Magyarországon a BMI index kiszámítása ugyanazon képlet alapján történik, mint bárhol máshol a világon. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyes országokban a BMI értékek értékelése és az egészségügyi iránymutatások eltérhetnek, ezért mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel az egyéni értékeléshez és tanácsadáshoz.

Íme egy nagyléptékű táblázat a BMI értékhez:

BMI index értékek

A Szerző

Gudics Lajosné Éva progr.mat.Gudics Lajosné Éva programozó matematikus, a Számítások és a GevaPC Tudástár tulajdonosa és szerkesztője.

Éveken át oktattam a felnőttképzésben, megtapasztaltam, hogy ami egy matematikusnak triviális, az egy másik szakmában dolgozónak egyáltalán nem az! Azóta magyarázok részletesen, közelítem a megoldást minden lehetséges úton-módon :-)

Fontos, hogy értsd amit csinálsz, így ha kérésed-kérdésed lenne a honlap témáival kapcsolatban, tedd fel nyugodtan, szívesen segítek.