Miért olyan nehéz a százalékszámítás?

Miért olyan nehéz a százalékszámítás?

Aki érti és tudja a százalékszámítást, az gyakran felteszi a kérdést, hogy miért olyan nehéz? Én azt kérdezem mitől nehéz? Az osztástól? ...hisz 100-zal osztani nem nagy kunszt, ugye? ...ha 150-t elosztok százzal - és ez fejben is elvégezhető -, akkor kapok 1,5-t. Ez egyszerű? A jó hírem, hogy ez már százalékszámítás egyszerűen :-)

Meggyőződésem, hogy eleve félünk tőle. Olyan nehezen megfogható vagy egyáltalán nem. Az iskolában kezdődik, amikor tanuljuk, tanítják. Egy kicsit félreértjük, kicsit elvétjük és nem értjük miért. Elvétjük és csak a rossz emlék és sikertelenség marad belőle. Mire felnő a lurkó, aki a százalékszámítástól jobb esetben is örül, hogy megszabadul, akkor kezdődnek az igazi bajok.

...mert a százalékszámításra bizony szükségünk van,

Áfát számolunk, adózunk, kölcsönt veszünk fel, megtakarítunk, támogatást kapunk. Mind-mind olyan téma - és folytathatnám még hosszan tovább -, amihez kell tudni százalékot számolni. Nem majd, nem ilyen-olyan segédletekkel, prompt azonnal tudni kell, különben oda a nehéz munkával megszerzett pénz, saját magunk isszuk meg a levét annak, ha helyből nem jól számoljuk ki. Fejben ráadásul! Ott a leértékelt ruha előtt, a pultnál, amikor azt mondják ennyi és ennyi + x% kezelési költség, y % csomagolási költség, amikor a munkáltató ajánlatot tesz nekünk, amikor fizetünk a kasszánál stb.. stb

Százalékszámítás egyszerűen

A százalékszámítás alapja a 100! A 100% a vizgálatunk halmaza - valamiből valamennyi súlyra vagy darabra, vagy bármely más mértékegységgel kifejezve. Ez lesz a számításunk alapja. Feltételezzük, hogy száz egységből áll, s ha felosztjuk, akkor a halmazunk 1db 100-ad része az 1%.

Mit teszünk tehát ha valaminek az egy százalékát szeretnénk kiszámolni?

Elosztjuk százzal. A száznak a századrésze az 1, vagyis a százalékszámítás alapjának a századrésze az 1%.

Mondhatja most, hogy ritkán kell a 100-l számolni, annak a százalékát, a százalékértékét vagy éppen a százaléklábát!

  • ITT kell egy kis elvonatkoztatás, mondja pl azt: a számításnál alapnak tekintem a 87 láda almát pl. Így a 87 láda alma a 100%!
  • Osszuk el a 87 láda almát 100 felé! Az eredmény a 87 láda 1%-a lesz, számszerűen 0,87 láda alma. Igen, a százalékérték a legritkább esetben egész szám.

    Ezzel meghatároztuk az alapnak tekintett 87 láda alma 1%-nyi értékét, a százalékértéket.

    ...most ne foglalkozzunk azzal, hogy egy láda almának hogyan vesszük a 0,87-d részét, pl kg-ra vagy térfogatra, db számra, ...
  • A számításban a százalékláb az 1 volt, ami nem más, mint az egésznek vagy alapnak tekintett 87 láda alma 1 százada, másként 87/100 vagy 0,01 -d része.

     

A százalékláb egy tört? egy tizedesszám? Mit jelent a százalékjel a százaléklábnál?

A százalék meghatározásánál többféle típusú számmal adhatjuk meg - ez zavaró lehet :-( hiszen a 87/100 egy törtszám, míg a 0,01 egy tizedesszám, az 1% pedig a százalékszámítás fogalma. Értékében ugyanannyi, csak másként fejezzük ki:

  • A legpontosabb meghatározást a törtek adják, hiszen pl a 33 -nak az egy százaléka, törtként kifejezve 33/100 azaz harminchárom század, ez egy pontos érték. Ha tizedesszámmal szeretnénk megadni, akkor kapunk a 0,33-t - az értéke a kettőnek ugyanannyi, a 33 számnak az 1%-a
  • A % jel tehát egy 100-zal való osztást jelent, a százaléklábnál. Az alapnak tekintett 100% -s halmazt osztani kell 100 felé, ez az egy százalék értéke.

    Annyival kell szorozni a kapott mennyiséget, a százalékjel előtt lévő számmal: pl a 87 láda alma 3%-a nem más, mint a 87 láda alma 1%-ának a 3-szorosa, azaz 87 / 100 * 3

    ...a szorzás és az osztás egyenrangú művelet, s ha nincsenek zárójelbe foglalva a műveletek, akkor balról jobbra kell a számításokat végezni. Így is írhatttam volna - ekkor a zárójellel határolt műveleteket kell először elvégezni - (87/100)*3 Törtet úgy szorzunk egy számmal, hogy a számlálóját szorozzuk meg.

    Törttel kifejezve: 87*3/100 azaz 251/100

    Tizedesszámmal
    az egy százalék 0,87, ezért 0,87 * 3 = 2,51 láda az összmennyiség 3%-a
  • Mindegy tehát, hogy törttel vagy tizesedesszámmal fejezzük ki, mondjuk, írjuk, az eredmény egy és ugyanaz.

    A számításokat ellenőrizheti a százalékszámítás kalkulátorunkkal is, de a leírtakat ellenőrizni tudja a tört kalkulátorunkkal is. Ne mulassza el, sokat segít a megértésben is, hiszen ott is találhatók magyarázatok és leírások, a kalkulált érték kiszámításának leírását.

Ilyen egyszerű a százalékszámítás. Olvassa el még egyszer ha nem így érzi!

Ha további segítségre vagy magyarázatra van szükség, akkor ajánlom a törtekkel történő számítások áttekintését, egy-két tudás átolvasását. A törtekkel való számítások legjobb támpontja a törtekkel végzett számítások útmutatója: innét kiindulva kiválaszthatja miről olvasna vagy tanulna ezzel kapcsolatban.

Kimondottan a százalékszámítás témában készült leírások, kalkulátorok, fogalmak és bejegyzések áttekintéséhez készült a százalékszámítások útmutatója: Tudásának és igényeinek leginkább megfelelő úton választhat további anyagokat a tanuláshoz, a számítások ellenőrzéséhez kalkulátorokat.

Csak addig mumus a százalékszámítás, míg egyszer meg nem érti a lényegét, utána a százalékszámítás egyszerű, nem több bármely számításnál!

Jöjjön és tartson velem, elmagyarázom úgy, ahogy jómagam megtanultam.

Üdvözlet a százalékszámítások oldalon!

Geva

Fotó a Pixabay-ről

Kalkulátorok a számításokhoz