Jelenérték kalkulátor

azaz mekkora összeggel induljunk a remélt jövőértékhez, a futamidő elején

Kamatszámítás - jelenérték

 

Mekkora összeget kell befektetni(jelenérték) egy kívánt összeg(jövőérték) eléréséhez, adott kamatláb és futamidő esetében?

 
Jövőérték:
Ft

ide kell beírni azt az összeget, jövőértéket, amelyet szeretnénk elérni adott kamatlábbal és futamidő alatt


Kamatláb:
%

ide kell beírni azt a kamatlábat, amellyel az alaptőke kamatozik.


Futamidő:

ide kell beírni a futamidőt, pl. évek számát, amelynek a végén szeretnénk a jövőértéket elérni.

 
Jelenérték
???

 

 

 

Kamatos kamatszámítás - jelenérték

 

Mekkora érték legyen a kezdőtőke(jelenérték), hogy adott kamatláb és futamidő alatt a kívánt jövőértéket elérhessük? ...kamatos kamattal számolva

Jövőérték:
Ft

ide kell beírni azt az értéket, amelyet futamidő végére, adott kamatláb mellett, szeretnénk elérni, kamatos kamatszámítással.

 

Futamidő:

ide kell beírni a futamidő hosszát, a kamatfizetési periódusok számát, amely végére kívánjuk elérni a megadott jövőértéket, kamatos kamattal számolva.

 

Kamatláb:
%

ide kell beírni azt a kamatlábat, amellyel szeretnénk elérni a jövőértéket, a fent megadott futamidő alatt, kamatos kamatszámítással.

 

Jelenérték:
???

 

Az eredmény 6 tizedesjegyre kerekítve.

 

A jelenérték számítás mellett szükség lehet a jövőérték kalkulátorra, a jövőérték számítására

Jelenérték kalkulátor

A jelenérték kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatjuk mekkora legyen a jelenérték - azaz mekkora összeget fektessünk be ahhoz, hogy a futamidő végén a remélt jövőértékhez jussunk.

A számítás attól függ, hogy a befektetésünk kamatos kamattal fog kamatozni vagy egyszerű kamat számítással.

Jelenérték kalkulátor egyszerű kamatszámítással vagy kamatos kamatszámítással

 Először határozzuk meg egyszerű kamatszámítással vagy kamatos kamatszámítással fog kamatozni a pénzünk. Ennek megfelelően válasszuk ki a kalkulátort:

  • Az egyszerű kamatszámításnál a kamat ciklusok végén kerül kiszámításra a kamat értéke. A kamat értékével nem növekszik az alapérték, a következő kamat ciklusban ugyanazon induló érték fog kamatozni.
  • Kamatos kamatszámításnál a kamat ciklus végén - többnyire év a kamatfizetési ciklus - kiszámításra kerül a kamat értéke, a kamatfizetési ciklus induló értékét és a kamatlábat alapul véve. A kamat értéke hozzáadásra kerül a kamatozó alaphoz, azaz a következő kamatciklusban már a kamat is kamatozni fog.
További részletek: 

Jelenérték számítás kalkulátor használatával

Képletre nincs szükség. Egyszerűen be kell írni a megfelelő mezőkbe:

  • A kamatláb értékét, a kamatszámítás kamatlábát.
  • A futamidő végére elérni kívánt értéket, azaz a jövőértéket.
  • A kamatidő ciklusok száma(futamidő), azaz ahány kamatszámítás cikluson keresztül szeretnénk a pénzünket kamatoztatni.
  • A Számolj gombbal azonnal eredményt kapunk a jelenértékre.

Ha a kamatszámításból és a kamatos kamatszámításból más számolnivalód is van, mint a jelenérték vagy alaptőke kiszámítása, akkor kérlek, látogass el a Kamatszámítás kalkulátor vagy a Kamatos kamatszámítás kalkulátor oldalára a további kalkulátorokhoz.

Gyakran előforduló eset, ha a jelenérték és a kamatláb ismeretében a jövőértéket szeretnéd meghatározni? Ehhez támogatást az ugyancsak online Jövőérték kalkulátor oldalán kapsz.

Elolvasásra ajánlom: 

Kamatszámítás alatt az egyszerű kamatszámítást értjük: a kamatszámítási periódus végén - többnyire az év elteltével, a kamatot kiszámolják, ám a következő évi kamat alapja csakis a tőke összege, a kamat után nincs kamatszámítás.

A Szerző

Gudics Lajosné Éva progr.mat.Gudics Lajosné Éva programozó matematikus, a Számítások és a GevaPC Tudástár tulajdonosa és szerkesztője.

Éveken át oktattam a felnőttképzésben, megtapasztaltam, hogy ami egy matematikusnak triviális, az egy másik szakmában dolgozónak egyáltalán nem az! Azóta magyarázok részletesen, közelítem a megoldást minden lehetséges úton-módon :-)

Fontos, hogy értsd amit csinálsz, így ha kérésed-kérdésed lenne a honlap témáival kapcsolatban, tedd fel nyugodtan, szívesen segítek.