Mennyi az 1% - azaz mennyi egy százalék?

A cikk témája: 
...a százalékszámítás alapfogalma
Mennyi az 1%?

Mennyi az 1% - azaz egy százalék mennyi? ...ha eddig nem értetted, nem tudtad, akkor most itt a válasz:

Egy század része, az alapnak vett egésznek(bocs, ezt majd az írás végén ismét olvasd el, akkor majd érthető és egyben megjegyezhető lesz). Ha az egészet, azaz az alapnak vett értéket elosztjuk 100-zal, akkor éppen az 1%-át kapjuk meg. Az 1% értéke egy mennyiség lesz szintén, akár csak az egésznek tekintett viszonyítási alap is egy mennyiség. kg, méter, db, kosár, ... Mindehhez tehát meg kell határoznunk az alapot jelentő 100%-t, vagyis azt az értéket amely a viszonyításunk alapja lesz

...vegyünk alapul egy gyümölcsszedést, cseresznye szedést! Szegezzük figyelmünket a délelőtt megszedett gyümölcs mennyiségére! Ennek a megszedett mennyiségnek az egy százalékára vagyunk kíváncsiak.

Mi lesz az egész, az alap, azaz 100% most?

Hangsúly a most szón van, jelen írás példáját jelenti a most -, a viszonyítási alap bármi lehet! :-) ...keressük a százalékszámítás alapját!

legyen:  a délelőtt leszedett cseresznye mennyisége(kg-ra vagy a megtelt kosarak-, rekeszek darab száma, ), a teljes cseresznye termést jelentő 6 kosár cseresznye, ...

Mennyi az 1% akkor?

a délelőtt leszedett meggy század része. Osszd el a délelőtt megszedett cseresznye mennyiségét 100-zal és már meg is kaptad az 1% mennyiségét.

Különböző mértékegységgel adhatjuk meg a teljes egész-, azaz a 100%-nyi mennyiséget: súlyra, azaz kg-ban, dkg-ban, tonnában, megtöltött kosarak darab számával, ...

Ha az egész mennyiséget kg-ban adtuk meg, akkor az 1% mennyisége ugyanilyen mértékegységgel lesz megadva. Pl. a délelőtt megszedett 100 kg meggy 1%-a 1 kg.

Mire jó az 1%-t meghatározni?

Viszonyításhoz szükséges meghatározni az 1%-t!

Mihez viszonyítjuk a délelőtt leszedett cseresznye mennyiségének 100-ad részét? ...azaz az 1%-t?

Szeretnénk pl tudni majd holnap, hogy javult-e a cseresznyeszedési technikánk :-) délelőtt. Ehhez majd meghatározzuk holnap is a délelőtt leszedett cseresznye 1%-t és összehasonlítjuk a mai 1%-kával. De akár azt is kérdezhetnénk, hogy holnap délelőtt majd a mainak hány %-át szedjük meg! ...ez utóbbi már egy más megközelítés, erről majd a következő írásban.

A mindennapokban hol találkozhatunk az 1% fogalmával?

Évente, amikor bevalljuk éves jövedelmünket, akkor rendelkezhetünk annak 1%-ával. Ez egy átlag magyar fizetés után ugyan nem sok, ahogy az ábrán is látszik egy apró része csak az alapnak-, a befieztett adónknak

Az érintett civil szervezetek - a feltételeknek megfelelő civil szervezetek -, erre szokták azt mondani, hogy sok kicsi sokra megy! Az 1% más és más az egyes embereknek, hiszen az alaptól függ az 1% értéke.

a téma útmutatója: 
Ajánlott kalkulátor: 

Kalkulátorok a számításokhoz