Százalékos emelkedés számítása

Százalékos emelkedés kiszámítása másként megfogalmazva százalékos növekedés számítása nem más, mint a százalék hozzáadása, a kiindulás alapjához,

azaz a növekedés százalékával kiszámított értékkel megnőtt alap értékével. A kiindulási alapot tekintjük a számítás alapjának - ehhez viszonyítjuk a növekedést, tehát ez lesz a százalékszámításban a százalék alap. (ezért is neveztem el az erre a százalékos emelkedés kiszámoló feladatra készített kalkulátort százalék hozzáadása kalkulátorra)

A kérdés arra vonatkozik, hogy mekkora értékre nő az alapérték: ez százalékszámítás.

Ehhez használhatod ezen a webhelyen:

  • a Százalékszámítás kalkulátort, ahol meg tudod adni a százalékszámítás alapját + a százalék lábat. Ha a növekedést szeretnéd számolni, akkor ebben az esetben a százalékláb értékét növeld meg 100-zal. Pl ha a 15%-os növekedést szeretnéd kiszámítani, akkor a százalék kalkulátorban a százalékhoz írd be a 125-t.

    erre a kalkulátorra gondotam: Százalékszámítás kalkulátor Keresd a Százalék érték kalkulátort a lehetséges 3 kalkulátorból!
  • használhatod a Százalék hozzáadása kalkulátort! Itt elég megadnod az növekvő értéket és a növekedés százalékát. Pl az előző esetet alapul véve, írd a Növelendő értékhez a 100-t, a százalékláb mezőbe pedig a 15-t. Az eredmény a megnövekedett értéket, azaz a növelendő érték 115%-t adja.

Ha kiszámítod mindkét kalkulátorral az eredményt, a fennt leírtak szerint, akkor ugyanazt az eredményt kell kapnod. Ha erre vonatkozóan végeztél számításokat, akkor uccu, ellenőrizd a kalkulátorainkkal ezt, vagy teszteld a kalkulátorainkat! :-)

Ezzel a tippel arra szeretném ismételten felhívni a figyelmedet, hogy nem kell megtanulni minden lehetséges variációját a százalék számításnak, sokkal inkább érdemes gondolkodva haladni feladataink megoldásában. Ugye látod? Amit itt leírtam az mind-mind magyarázat, elmélkedés, tehát egy fajta így gondolkodj kifejtés.

hajrá, hajrá, hajrá,

örülök, ha tudtam segíteni :-)

Itt az összes tipp és trükk: Tippek és Trükkök a számításokhoz