Kamatos kamatszámítás kamatának képlete

Kamatos kamatszámítás kamatának képlete

A kamatos kamatszámításnál alap képlet, amellyel meghatározható a jövőérték, azaz az az összeg, amelyet kapunk egy adott kezdő tőke és kamatláb után, meghatározott futamidő végén. Érdekes lehet még az elérhető kamat összege is, ebben az írásból most erről-, a kamatos kamatszámításban fontos kamat összegéről lesz szó, ennek a képletét találod itt:

Kamatos kamatszámítás kamat összegének képlete

Kamatos kamatszámítás - a kamat összeg képlete

Kamatos kamat kamatösszeg képlete

Meglehetősen bonyolultnak tűnik, de itt vannak a táblázatkezelők - Google táblázatok, Ms Excel,... - amellyel magabiztosan tudsz számításokat végezni. A kamat-, kamatos kamat-, százalék-, áfa és nettó-bruttó árak számításaihoz bejegyzéseket találod a Ms Excel munkafüzetben megoldott számítások linken. A Google táblázatokról itt találsz egy írást. A számítások elvégzésére és ellenőrzésre ajánlom a kamatos kamatszámítás kalkulátorokat.

Alább egy olyan videót is találsz, amely végigmutatja Excel táblázatban a kamatos kamatszámítást, előbb a jövőértékre, majd pedig a kamat összegére vonatkozóan. Ebben a videóban láthatsz egy jó kis trükköt is a kezdeti nehézségek leküzdésére: elnevezheted a táblázat munkafüzetének tartományait - a tartomány akár 1 de több cella is lehet. Ezekkel az úgynevezett tartomány nevekkel sokkal könnyebb és átláthatóbb a képlet bevitele a cellába.

Kamatos kamat, kamatösszeg képletének változói

A képlet változói( Jelen Számítások webhelyen minden tartalomban ezeket a jelöléseket találod):

  • Kis a betűvel jelöltem a kezdő tőke összegét, másként meghatározva a jelenértéket. Pl.: 5000 Ft, 2 000 €, ...a számításoknál a pénznem nem lényeges, a számításokat nem befolyásolja , a kalkulátorok használatánál sem kell bevinni. Táblázatkezelők használatánál a pénznem megjelenítése csupán formázás (a lenti videóban a kezdő tőkét x-el jelölte a GevaPC Tudástár)
  • Kis p betűvel a kamatlábat! Pl.: 10%-s kamattal számolva a kamatláb alatt a 10-t értjük. A táblázatkezelésnél, a cellában megjelenő 10% már egy formázott érték, ráadásul a cella értéke nem a kamatlábnak tekintett 10, hanem 0,1 - azaz a százalékos formázás nem csak a cellában lévő érték után tesz egy megjelenítendő szimbólumot, a % jelet, hanem osztja is a cella tartalmát 100-zal.

    A képletben ez egyenlő a p / 100 -zal.
  • Kis n betűvel jelöltem a futamidőt, azaz a fizetési periódusok számát. Ez a kis n lehet évek száma, hónapok- vagy napok száma is. A számításoknál a miatt fontos, hogy minden esetben a fizetési periódus egysége szerint kell megadni a kamatlábat. Ha éves fizetési periódussal számolunk, akkor az az után kapható kamatlábat adjuk meg - eddig gondolom világos -, ám ha hónapokban adjuk meg a kamatozási periódusok számát, akkor a kamatlábat is hónapra vonatkozóan kell megadni. Ha eredendően éves kamatot ismerjük - többnyire a kamatot évre szokás megadni -, akkor azt a havi periódusokhoz kell kiszámítani és használni a kamatos kamat számításnál, hónapokban megadva a futamidőt.

Hamarosan online kalkulátor a kamatos kamatszámítás kamat összegéhez

 

A videóban x-el jelöli a forrás GevaPC Tudástár a kamatos kamatszámítás képletében a kezdő tőkét vagy másként megfogalmazva a jelenértéket, minden más jelölés egyezik jelen Számítások webhely jelölésével.

 

Ajánlott kalkulátor: