Bruttó nettó bérkalkulátor 2021

A cikk témája: 
így számold ki a fizetésed nettó tartalmát, a bruttóból
Bruttó nettó bér 2020. Excelben, Google Sheets-ben(fotó: Pixabay.com)

Bruttó nettó bért kiszámolni - egy valós gyakorlati számítás. A zsebedre megy: mennyi fizetést kérj egy új állásnál, mennyi pénzed marad egy felajánlott jövedelemből? Készítsük el együtt ezt a számítást 2021-re! Helyet adunk minden egyes összetevő egyedi bevitelére. Az elkészülte után egy azonnali bér kalkulátorként működik, hiszen csak beírod az új bruttó összeget a megfelelő cellába és már látod is mennyi nettó bér tartozik hozzá, mennyit vinnél haza a megadott bruttóból.

Excelben és Google táblázatkezelőben oldjuk meg a feladatot. A Számítások webhely - ahol most vagy - tartalmaz Online azonnali bérkalkulátort is.

Bruttó nettó bérkalkulátor Excel táblázatban, a munkavállaló nettó fizetése

Előkészületekkel kezdjük az Excel kalkulátorunkat. A célunk, hogy kiszámoljuk a bruttó fizetés ismeretében a nettó fizetést. Tehát azt szeretnénk megtudni, mennyi kerül a zsebedbe fizetésnapon a bruttó béredből. Fontos, hogy az értelmezéshez legyenek szöveges címkék, minden adathoz, azaz minden forrás adat cellájához. A pontos kalkulációhoz több mező is kell, vigyük hát be egy új munkalapra a következőket:

  • A1 cellába kerül a Bruttó fizetés címke, a hozzátartozó adatot - azaz a bruttó fizetés összegét - a B1-s cellába vidd be! (már bevitelnél tagolhatod a számot szóközzel, az ezres elválasztóként, valamint utána a Ft-t is beírhatod, ettől még fogunk tudni számolni vele)

    ...ha ezen a ponton a címke bevitelét Tab billentyűvel nyugtázod az Enter helyett, akkor pontosan a sorban halad tovább az aktív cella és már nem kell pozícionálnod azt!

     
  • Legyen az első levonandó összeg - és ez legyen a címkéje -, az SZJA azaz a személyi jövedelem adó. Ez a címke kerüljön az A2 cellába, azaz a táblázatkészítést a következő sorban folytatjuk.

    ...a Tab billentyű használata javasolt itt ismét, mert mindjárt a képletet is bevisszük a sorba, az érték kiszámolásához.

     
  • Az SZJA számítás alapja a bruttó összeg(B1 cella tartalma), annak a 15%-a 2020-ban, ezt írd be a B2 cellába. Más években ezt az értéket majd át kell írnod esetleg - a B2 cellában.
    • Az SZJA értékéhez a C2 cellába vidd be az =B1*B2 képletet. Ezzel a képlettel a bruttó fizetést megszoroztuk a százaléklábbal, azaz az egész 15/100-d részével.

      Eredmény az SZJA értéke, a bruttó fizetésedből levonandó.

      ...a folytatás már egy új sorban folytatjuk, ezért itt üsd le az Entert -> az aktív kurzor leugrik a következő sorba, ott is mindjárt az első cellába, pontosabban a Tab-okkal bevitt cellák első oszlopa alá.

       
  • A következő sor a Nyugdíjjárulék - a címkét írd a harmadik sor első cellájába, azaz az A3-ba, a B3-ba kerüljön be a 2020-s százalékérték 10%.
    • A nyugdíjjárulékként levonandó érték kiszámításához a C3 cellába vidd be a következő képletet: =B1*B3

      ...a soron belül itt is nyugtázd a bevitelt Tab billentyűvel, a képlet után viszont már üsd le az Enter-t!

       
  • Az A4 cellába jön az Egészségügyi hozzájárulás, B4 celllába a 8,5%
    • a C4-s cellába, az e.ü. hozzájárulás értékének a kiszámításához a következő képletet kell bevinned(az előzőekhez hasonlóan megint csak egy szorzás kell hozzá) =B1*B4

       
  • Az A5-s cellába írd a Nettó fizetés címkét és jöjjön a kiszámoló képlet a B5 cellába: =B1-SZUM(C2;C3;C4) de lehet ez a képlet a következő is: = B1-C2-C3-C4 ugyanazon eredménynek kell kijönnie. Ennyi lesz a nettó fizetésed, a B1 cellában megadott bruttó bérrel, 2020-ban. Ha változnak a százaléklábak, akkor azokat át kell írnod az aktuális százaléklábra.
    • A C5-s cellába a levonandókat is összeadhatod. Az eredmény megmutatja mennyit vonnak le a bruttó béredből. A képlet a C5 cellában: =SZUM(C2:C4) vagy =C2+C3+C4

       

Bruttó nettó bérkalkulátor munkáltatói járulékai, összes költsége

Ha munkáltató vagy akkor a következő sorok is érdekesek lesznek számodra. Alkalmazottként is láthatod belőle mennyit kell a munkáltatódnak fizetnie a bruttó fizetésed nagyságától függő összeget.

(ha kalkulálunk, akkor kalkuláljunk mind2 oldalnak :-))

A munkáltató a két alább következő járulékát a nettó fizetésed alapján fizeti:

  • Munkáltatói járulékok mint címke az A6 cellába
  • Az A7 cellába címkeként: Szociális hozzájárulás, a B7-s cellába a fizetendő százalékláb legyen bevíve: 19,5%
    • A C7-s cellába szeretnénk ennek a hozzájárulásnak az értékét, amelyet a bruttó fizetésed alapján kell számolni. A C7 képlete:  =B5*B7 - a B5 cellában van a nettó fizud.
  • Az 8. sorba még egy munkáltatói fizetnivalót kell felvinnünk: címke az A8 cellába Szakképzési hozzájárulás mértéke a B8 cellába 1,5%
    • A szakképzési járulék összegének kiszámításához a képletet a C8 cellába: =B5*B7
  • A következő sor B oszlopában, azaz a B9 cellában adjuk össze a munkáltató összes költséget, címke az A9 cellában: Össz költség, a B9 képlete  =C7+C8+B1 - azaz összeadjuk a két munkáltatói járulékot + a Te bruttó béredet, ez lesz a munkáltató össz költsége.

     

A táblázatnál a Ctrl + . billentyűkombinációval megjelenítettem a munkalap összes képletét, így néz ki:

Bruttó nettó bérkalkulátor képletei Excel táblázatban

Az immár kész bruttó-nettó bérkalkulátorunkat alább, a mellékletből le is töltheted, ezzel ellenőrizve a saját táblázatodban elvégzetteket.

Bruttó nettó bér számítása Google táblázatban

Minden bizonnyal végigolvastad az Excel megoldást a 2020-s bérkalkulátorral! Amúgy két dolgot tehetsz, ha nincs Excel a gépeden, ám van Gmail fiókod:

  1. Az Excel táblázatos megoldásnál alkalmazott adatokat és képleteket ugyanúgy viszed be egy új Google táblázatba(Google Sheets)
    1. A Google táblázatot a Gmail fiókodból is elérhető Drive tárhelyen tudod létrehozni,
    2. Minden Google Sheets előismeret nélkül, azonnal el tudod kezdeni benne a munkát, ha van egy kevéske táblázatkezelési ismereted.
    3. A fentebb-, az excel munkafüzetnél leírtakat ugyanúgy kell végezni.

       
  2. Az adatok és képletek felvitele helyett letöltöd alább a mellékletbe készített Excel munkafüzetet. Ha nincs a gépeden telepítve az Excel, akkor is le tudod tölteni, igaz megnyitni nem tudod a gépeden, ha csak nincs más táblázatkezelő a gépeden telepítve!
    1. A letöltött Excel munkafüzetet a Google táblázat Fájl menüjéből importálod. Keresd az Importálás menüpontot.
    2. Jelöld meg a tallózó ablakban a letöltött Excel munkafüzetet és már kész is a Google táblázatban a bruttó nettó bérkalkulátorod :-)
    3. Ellenőrzésképpen itt van az általam készített bruttó nettó bérkalkulátor: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1n1pCN8T3epYemkm5KweHBoZMVPeakTc5...

Bruttó nettó bérkalkulátor lényege...

Bármilyen táblázatkezelőben készítjük is a bruttó nettó bérkalkulátort, a következőkre ügyeljünk, ez a lényege, ezek a fontosak:

  • A százaléklábak legyenek aktualizálva;
  • Ha újabb költség tétel jönne be akár az alkalmazotti-, akár a munkáltatói oldalon, akkor nem feledd , bővíteni kell a számítást. Pl beszúrni egy új sort nyitni és oda felvenni az új tételt, majd az összesítés képleteket módosítani-, belevenni az új tételt.
  • egy új számításhoz elegendő a bruttó összeget átírni és azonnal láthatod az egyes és összegző képletek eredményét
  • Mindig címkézz, ne resteld beírni - akár rövidítve - a cellákba töltendő adatok címkéit, mert holnapra már nem fogod tudni ki-kivel van :-)
  • Ha végiggondolod az elvégzett számításokat, akkor rájöhetsz, hogy az egész bérkalkulátor egy nagy százalékszámítás.

    Némi ismeret kell a bérből fizetendők százaléklábát illletően, ezeket a százaléklábakat vittük be a B oszlop celláiba. A számításainkban - az alkalmazotti járulékoknál  a bruttó fizetés a százalék alapja, míg a munkáltatói járulékok számításainál a százalékalap a már kiszámított nettó bér.

    Ezekből következik, hogy az egyes részértékek kiszámolására - vagy ellenőrzésére - tudod használni a Százalékkalkulátor százalékérték kalkulátorát
  • amikor beírod a táblázat cellájába a százaléklábat - azaz a számot - majd mögé írod a % jelet, akkor valójában a táblázatkezelő átszámolja és veszi a száazlékot
  • ahhoz, hogy lásd a számodra fontos számítás eredményét, érdemes formázni a táblázatot, pl a Nettó összeget más színnel formáztam és megnöveltem a betűméretet is. Így amint ránézek a táblázatra, azonnal látom a számomra fontos adatot.

 

Ajánlott kalkulátor: 
Kapcsolódó írások: 

A százalékérték megadja az alap század részének százalékláb szorosának értékét. Pl.: az egész százalék értéke 100, az 1 százalék százalékértéke 1, ...

Jelölése szé - ezt használjuk mi is, itt a honlapon

Kalkulátorok a számításokhoz