Százalékszámítás képlet Excelben

...mert az Excel képletével százalékot is tudunk számolni
Százalékszámítás képlet Excel táblázatkezelőben

Legfontosabb tudnivalók röviden:

  • A képlet bevitelét egyenlőségjellel kell kezdeni.
  • A mező kódjával (pl. A3) vagy kattintással tudod megadni, melyik mezőből vegye az excel az adatokat. A műveleti jeleket gépeld be.
  • Az Enter megnyomására az Excel kiszámítja a képlet cellájába az eredményt.

Az Excel a műveletsort balról jobbra haladva hajtja végre. Mivel az osztás és a szorzás azonos prioritású, a százalékszámítás esetében nem szükséges zárójeleket használnod, amikor a képletet beírod a cellába.

Az Excelben való százalékszámítás nagy előnye, hogy ha az adataidat bármikor átírod, módosítod, a számítást ismét elvégzi automatikusan. Az eredmény tehát azonnal frissül, nem lesz hiba a táblázatodban!

Százalékszámítás kalkulátor - Excelben

Ennek a cikknek a mellékletében egy ingyenes Excel (xlsx) fájlt találsz. Töltsd le, hogy segítsen neked a százalékszámításban! Megtalálod benne a videóban is látott mezőket. Csak be kell írnod a saját adataid és már számol is!

Ha nincs Exceled, akkor töltsd le a melléklet csv formátumú fájlját! A *.csv fájl könnyedén megnyitható más táblázatkezelőkkel is.

A százalékszámítás képlet Excel munkafüzetben

A százalékszámítás során a százalékalapot, a százalékértéket vagy a százaléklábat a másik kettő ismeretében számoljuk ki egy egyszerű művelettel.

Mit jelentenek ezek a fogalmak? Lássunk egy példát. Julcsi néni reggel összesen 70 darab dinnyével (százalékalap) érkezett a piacra, és délig már 42 darabot (százalékérték) adott el belőle. Vagyis Julcsi néni örülhet, mert a dinnyéi 60%-a (százalékláb) elfogyott már a délutáni csúcsidőszak előtt!

Ebben a példában a százaléklábat a százalékalapból és a százalékértékből számoltam. De bármelyik adat egyszerűen kiszámolható a másik kettő segítségével. Az Excel táblázatkezelő pedig remek lehetőséget nyújt, hogy automatizáljuk ennek a folyamatát. Ha beírsz két adatot, a harmadik adat automatikusan megjelenik: az Excel a képletet tartalmazó cellában kiszámítja neked a hiányzó adatot. Lássuk, hogyan.

Hogyan kell százalékot számítani Excelben?

Százalék függvény sajnos nem létezik, mindenképpen egy képletet kell beírni a megfelelő cellába. Példánknál maradva: ha arra vagyunk kíváncsiak, dinnyéinek hány százalékát adta már el Julcsi néni (mennyi a százalékláb?), akkor a képlet a következőképpen néz ki.

Képlet a százalékláb kiszámításához:

Százalékláb = százalékérték  / százalékalap * 100 

Példa: Julcsi néni esetében az adatok: 42 / 70 *100 = 60. Vagyis így számítottam ki feljebb, hogy Julcsi néni a dinnyéi 60%-t adta el.

Egy Excel munkafüzetbe a képletet beírva, ugyanezen eredményre jutunk.

Ha azt szeretnénk, hogy az eredmény ("60") úgy jelenjen meg a képlet cellájában, hogy "60%", akkor egy kis változtatást kell végeznünk a képleten is. Egyrészt az excelben van egy százalék formázás, amelyet rá kell illesztenünk a cellára - azaz a cella kijelőlése után kattints rá a százalék ikonra. Ekkor nem csak a százalék jel jelenik meg, de a cella értéke is megszázszorozódik. Így a pontosság végett még a képletben el kell hagynunk a 100-zal történő szorzást.

Tehát így vidd be a képletet az excel munkafüzet azon cellájába, amelyben az eredményt szeretnéd látni:

  • vidd be a képletet így: = Százalékérték / Százalékalap
  • kattints a százalék formázás ikonon és kész is vagy!

Tipp: a százalékjelet tartalmazó százalék formázás gomb helyett úgy is jó, ha leütöd a Ctrl + Shift + 5 billentyűkombinációt! Ez utóbbi megoldás természetesen csak akkor működik, ha van a gépeden külön numerikus billentyűzet.

Példa: Ha Julcsi néni adataival próbálod - mert hogy feltétlenül próbáld ki -, akkor a százalékalapot, az eladandó dinnyék számát, a 70-et írd az A1 cellába, a százalékértéket - azaz az eladott dinnyék számát pedig a B1 cellába. Az eredményt a C1 cellában szeretnénk látni, ezért ide a következő képlet kerül:   =B1/A1  . Eredményként kapod a 0.6-et, s ha ráteszed a százalékos formázást, akkor megkapod a cellában a 60%-ot.

Figyelem: a cellában végeredményként így is a 0.6 érték lesz, a százalékos formázás - ahogy az a formázásoknál már megszokott - csak a cella tartalmának megjelenését változtatja meg. A százalékláb kiszámítása így némileg eltér a matematikai százalékszámítástól - nem szorzunk és nem osztunk 100-zal, helyette használjuk a képletre a százalék formázást.

A képlet a százalékalap kiszámításához:

A képletünk - amikor fejben számolunk vagy papíron:

Százalékalap = Százalékérték / Százaléklábbal * 100

A képletünk, amikor az excel munkafüzet celláiban van a százalékérték és a százalékláb:

= Százalékérték / Százalékláb

(Tehát itt megint elmarad a 100-zal történő szorzás, hiszen a százaléklábat - annak az értékét - megszorozza az excel 100-zal, ha alkalmazzuk a cellára a százalék formázást.)

A képlet a százalékérték kiszámításához:

A képletünk - amikor fejben számolunk vagy papíron:

Százalékérték = Százalékalap / 100 * Százalékláb

A képletünk amikor az excel munkafüzet celláiban van a százalékalap és a százalékláb:

= Százalékalap * Százalékláb

(elmarad a 100-zal történő osztás, hiszen a százaléklábat tartalmazó cella értéke - a százalékláb - a szóban forgó érték századrésze)

Nyiss egy új munkafüzetet, hogy a százalék képlet segítségével százalékot számíthass Excelben! Ízlelgesd a fentieket!

Videós útmutató százalékszámításhoz Excelben

Az alábbi videó elkalauzol, hogy hogyan tudod jól bevinni ezt a százalék számítás képletet egy Excel munkafüzetbe.

A videó bemutatja:

  • hogyan írd be a meglévő adataidat
  • hogyan írd be a százalék képletet a megfelelő mezőbe
  • hogyan fog megjelenni a számítás eredménye
Ajánlott kalkulátor: 
A százalékláb képlet bevitele az excel munkafüzetbe: 
Kamatláb számítása + automatizálás excel munkafüzetben

Kalkulátorok a számításokhoz