100% ábrázolása

A cikk témája: 
...ha ezt érted, minden további könnyebb lesz
100% ábrázolása kördiagramon

Mennyi a 100%? ...az ábrán látható teljes kör.

Ez a kör tartalmazhat  bármit: egy napi munka bármilyen mértékegységben meghatározva, tartalmazhat darabszámot, lehet km-ben megadott-, elérendő célpont, ...gyakorlatilag egy viszonyítási alap a száz százalék.

100% ábrázolása

A leginkább látványos és jól láttató ábrázolás a diagram. A diagramok sok-sok megjelenési formával láttathatják a viszonyítást. Ha nem igazán értetted eddig mi is a száz százalék, akkor neked leginkább a kördiagramon vagy torta diagramon tudom megmutatni ezt. A kör egy teljes-, bezáruló egység, alap.

A táblázatkezelő munkafüzetében egy cellába ha beírsz egy értéket, majd ezt hagyva aktív cellának, már csak be kell szúrni a torta diagramot - ezt láthatod a bevezető képen fentebb

A 100% mire is jó?

Ehhez tudunk viszonyítani: pl egy elvárt teljesítményhez(ez a 100%) a ténylegesen megvalósult eredményt, az időegység alatt megtett utat, a tervezett út hosszához(ez a 100%), ...

A viszonyítási alap értékét felosztjuk 100 egyenlő részre, akkor megkapjuk az egy százalék értékét.

Ha megadjuk, hogy a konkrét érték ennek az egy százaléknyinak hányszorosa, akkor máris azt adtuk meg, hogy a viszonyítási alap hány százaléka az.

...azaz, a 100% egy jó viszonyítási alapot ad.

Kapcsolódó fogalmak: 
Kapcsolódó írások: 

Kalkulátorok a számításokhoz